240 kilometer alene på cykel gennem Albanien
Den ultimative test for cyklen og alle dens komponenter

Journalist Søren Schultz Jørgensen drager på tur til Albanien, hvor skærvebelagte stier afløser frisk asfalt gennem majestætiske bjerglandskaber, osmanniske landsbyer og pastelfarvet beton.

Rød, robust rejsekammerat

Principia Gravel Alu

’Vi’ er mig og min rejsekammerat: den røde gravelcykel med de 20 gear, aluminiumsstellet, skivebremserne og de halvtykke dæk. Vi er blevet bedste venner. Ikke kun fordi den røde Principia – uden at kny eller knirke og uden at skulle pumpes én eneste gang – bærer mig og mine 20 kilo oppakning sikkert gennem Albaniens landskaber. Men også fordi vi har en fælles irritation over vejfinder­appen på min iPhone.

Albanien viser sig fra sin smukkeste side

Det er ikke svært at forstå: Albanien er et fuldstændig enestående land at cykle i. Smukt og slidt, venligt og skramlet, fuldstændig trygt og sikkert at bevæge sig rundt i. Og hvis man har en robust cykel og opsøger bivejene – og kan leve med, at de indimellem er af grus eller har en belægning fra forrige århundrede – får man et sansebombardement lige i synet, næsen og ørerne.

Koffeinen vækker mig til live. Eller er det det drømmesmukke syn?

Vanddunkene er helt tomme, da jeg når passet. Det samme er jeg. Heldigvis har en snild person fundet på at indrette en café i en nedlagt benzinstation på passets højeste punkt. Flår febrilsk og smårystende de svedgennemblødte cykelsko og strømper af og hænger dem til tørre på cyklen. Af med trøjen også. Bunder tre kopper kaffe og en Red Bull. Fylder alle dunke. Koffeinen vækker mig til live. Eller er det det drømmesmukke syn, der udfolder sig der foran mig? En stor flok heste, der galopperer frit mellem de blomstrende gule gyvelbuske, der i kilometerlange bølger svøber sig om skråningerne ud mod kysten. Nedad herfra, kun nedad, de sidste 25 kilometer på albansk asfalt. Jeg når Ksamil sidst på eftermiddagen. Cykler ned ad en skramlet grusvej til en lille tom lagune og kaster mig i saltvandet. Ser solen gå ned over Korfu fra en hængekøje under vinrankerne på klipperne over havet. Derfra går turen hjem i morgen.

Hvad skal der til?

Cykel og oppakning

Søren drog afsted på en alsidig Principia Gravel Alu. Valget faldt på en aluminiumscykel grundet det miljø som han skulle cykle i, der var præget af klipper og generelt ujævnt terræn. Her er en aluminiumsramme mere modstandsdygtig overfor eventuelle slag. Cyklen var udstyret med Shimanos alsidige GRX-geargruppe, som er fænomenal i netop sådan et terræn da geargruppen blandt andet er udstyret med en kobling, der holder kæden stram. Herudover havde vi valgt at montere Panaracer GravelKing SK+ på hjulene for ekstra punkteringsbeskyttelse - og det virkede, Søren punkterede ikke én gang på hele turen. Søren havde primært sin oppakning i tasker fra Brooks England, mere specifikt serien, Scape. Modstandsdygtigt og vandtæt materiale - perfekt til turen.

Beretningerne fra rejsen er formuleret af Søren Schultz Jørgensen. Billederne er ligeledes taget af Søren Schultz Jørgensen. Tekst og billeder blev først udgivet i Politikken, Søndag 15. januar 2023.

Med Principia får du

5 års garanti på stel
Dansk kvalitet
Forhandlere over hele landet